Bevægende autentisk fortælling om et liv i skyggen af jødeforfølgelser.
Som 11-årig bliver Mirjam inviteret med ned i kælderen af huset i Lyngby af sin jødiske mor: De skal se fjernsyn sammen. På skærmen toner kz-fangers udsultede kroppe frem, og moren bryder sammen. Chokket sidder i Mirjam længe efter.
Barndommen er præget af en mor, der ikke kan falde til ro blandt fortidens skygger, og en far, der distancerer sig mere og mere fra familien. Broren Anders er Mirjams nærmeste fortrolige. I løbet af sin opvækst og langt ind i voksenlivet søger forfatteren efter et fast ståsted, der kan være med til at forklare hendes eget indre mørke.
I sin søgen udruller forfatteren slægtens historie, som den kan have set ud for fire kvindelige familiemedlemmer. I 1904 rejser familien til København fra de frygtede pogromer i Polen, hvor russerne terroriserede det jødiske mindretal. I 1943 tager moren som 8-årig med sine forældre flugten til Sverige en mørk nat over Øresund. Under Anden Verdenskrig dør et ufatteligt antal jøder i Hitlers udryddelseslejre, men Mirjams oldefar overlever mareridtet i Theresienstadt.
MIN SJÆLS VANDMÆRKE er en sanselig og poetisk historie om jødiske rødder og de historier og traumer, forfatteren bærer med sig. Fortællingen udfolder en åndelig rejse, hvor en jødisk baggrund forenes med et kristent livsgrundlag.